Je kunt als alleenstaande ouder niet zomaar met je kind op vakantie naar het buitenland, wist je dit?
De vakantie staat weer voor de deur! En nu steeds meer landen kleurcode geel hebben gekregen zijn veel mensen van plan deze zomer toch op vakantie te gaan buiten Nederland. Maar als alleenstaande ouder kan dat niet zomaar. Als je met je minderjarige kinderen op vakantie wilt zijn er een aantal zaken die je van tevoren moet regelen.
Toestemmingsformulier
Als je vanuit Nederland naar het buitenland reist kan aan de grens gecontroleerd worden of degene die het ouderlijk gezag draagt over een minderjarig kind wel toestemming heeft van de andere gezagdragende ouder/verzorger om met het kind op vakantie te gaan. Dit wordt gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee.
Met het toestemmingsformulier kan aan worden getoond dat met de reis door beide ouders met het ouderlijk gezag wordt ingestemd. Het formulier is niet verplicht, maar hiermee toon je dus wel toestemming aan. Naast het toestemmingsformulier dien je ook een kopie van het paspoort van de andere gezagdrager bij je te hebben. Daarnaast is het verstandig om aanvullend mee te nemen een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) en de geboorteakte van het kind. Deze is op te vragen in de gemeente waar het kind is geboren.
Internationaal
In het buitenland kan de controle op mogelijke kinderontvoering nog strenger zijn dan in Nederland. Controleer altijd de regels van het land waar je naartoe reist, want overal gelden andere regels!
Heb je alleen het ouderlijk gezag over een kind? Dan heb je geen toestemming nodig van de andere ouder. Je moet wel kunnen bewijzen dat je alleen bent belast met het ouderlijk gezag. Dat kan met het BRP-uittreksel. Is de andere ouder overleden? Neem dan een kopie van de overlijdensakte mee.
Geweigerde toestemming
Als de andere ouder toestemming voor de vakantie weigert wat kan je dan doen? Dan kun je vervangende toestemming vragen aan de rechter. Dit kan middels een reguliere procedure die wat langer duurt, of met een kort geding die doorgaans eerder uitsluitsel geeft. De rechter zal een belangenafweging maken. Als de rechter meent dat er geen redenen zijn om te twijfelen aan een terugkeer naar Nederland en dat het veilig is om naar het vakantieland te reizen, zal de rechter vervangende toestemming verlenen.
Mocht je nog vragen hebben over wat dit van invloed heeft op de vakantie, neem dan vrijblijvend contact met mij op!