Afschaffing aftrekpost onderhoud kinderen treft gescheiden vader
door Jean Dohmen 3 mrt 2016
Het is een tegenvaller die in de praktijk vooral gescheiden vaders treft: de afschaffing, per 1 januari 2015, van de aftrekpost voor levensonderhoud van kinderen.
Bij de aangifte over 2014 konden zij voor het laatst van de fiscale regeling gebruikmaken. Wie zijn kind in dat jaar in belangrijke mate onderhield – denk aan de kinderalimentatie – kreeg een aftrekpost van 820 tot 3.000 euro per jaar.
Gescheiden ouders staan niet helemaal met lege handen. De Hoge Raad had eerder al beslist dat de ouder de waarde van de kinderalimentatie als schuld mocht opvoeren in belastingbox 3.
Daarin wordt niet alleen het vermogen van belastingplichtigen (zoals spaargeld of aandelen) meegenomen, maar ook schulden. De wetgever timmerde de mogelijkheid om kinderalimentatie in box 3 af te trekken in 2012 echter dicht.
Door het vervallen van de oude aftrekpost, kan de waarde van de kinderalimentatie bij de aangifte over 2015 wel weer worden meegenomen in box 3. Stel dat een 43-jarige gescheiden vader voor zijn 11-jarig kind 150 euro alimentatie per maand betaalt.
Uitleg
Over 2015 mag hij de waarde van de alimentatieverplichting dan als schuld meenemen. Dat is niet hetzelfde als het bedrag dat hij moet betalen aan kinderalimentatie, maar een deel daarvan. De berekening van de waarde is complex, maar op www.belastingdienst.nl (zoeken op ‘schulden’ en ‘box 3’) staat een begrijpelijke uitleg inclusief de benodigde tabellen.
In dit concrete voorbeeld, afkomstig van de fiscus, bedraagt de waarde 15.048 euro. Na verrekening van de drempel voor schulden van 3.000 euro mag hij 12.048 euro aftrekken van zijn vermogen. Dat levert per saldo een fiscaal voordeel op van 145 euro.
Hoe meer kinderen, hoe hoger het bedrag. Voorwaarde is wel dat het vermogen hoog genoeg is. Iedereen heeft in box 3 een heffingsvrij bedrag van 21.330 euro. De regeling in box 3 is tijdelijk en geldt tot en met 2016.
Onder de oude regeling, die gold tot en met 2014, kreeg de vader uit het voorbeeld aan aftrekpost van 1.000 euro. Als hij 42 procent belasting betaalde, leverde hem dat een fiscaal voordeel op van 420 euro.