Financiële afwikkeling bij scheiding
De ScheidingsWijze helpt jullie met afspraken over de financiën tijdens het scheidingsproces. Onderstaand een opsomming waar je dan zoal aan kunt denken.
Uiteraard loodsen we jullie daar stap voor stap doorheen zodat alles aan bod komt en er niets vergeten wordt. En natuurlijk wijzen we op de eventuele risico’s die een afwijkende verdeling met zich mee kan brengen, maar ook hier geldt we denken in oplossingen en niet in problemen.

Inkomen
Je inkomen verandert na een scheiding. Niet alleen doordat je geen gezamenlijk inkomen meer hebt en de lasten niet meer kunt delen, maar ook omdat belastingen en toeslagen wijzigen. De ScheidingsWijze zal inzage geven in het netto besteedbaar inkomen na scheiding. Wij weten dat duidelijkheid over wonen en financiën prioriteit hebben.

Toeslagen
De meeste toeslagen met uitzondering van huurtoeslag kunnen pas aangevraagd worden als de scheiding bij de rechtbank ingediend is en je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staat.

Verzekering
Tijdens het scheidingsproces zijn de verzekeringen vaak onderbelicht echter bij elke scheiding is er ook sprake van een gezamenlijke verzekering waar afspraken over gemaakt dienen te worden.

Fiscaal
Bij een echtscheiding, scheiding van tafel en bed, ontbinding van een geregistreerd partnerschap en bij de beëindiging van de samenleving verandert het fiscaal partnerschap. Dit geldt zodra je duurzaam gescheiden gaat leven en de scheiding ingediend is bij de rechtbank.

Schulden
Als er schulden zijn dan spreek je tijdens het scheidingsproces af hoe daar na de scheiding mee om te gaan. Zijn ze persoonsgebonden, moeten ze verdeeld worden, kun je afwijken van een 50/50 verdeling? Wat als de schulden verzwegen zijn? Nu je uit elkaar gaat is het tijd om duidelijkheid te scheppen en daar goede afspraken over vast te leggen. Wij ondersteunen daar bij zodat er geen verrassingen achteraf zullen zijn.
Veelgestelde vragen
Over inkomen
Hoe worden de saldi op de bankrekeningen verdeeld na de scheiding?
De saldi op de bankrekeningen mogen bij gemeenschap van goederen verdeeld worden zoals jullie dat zelf willen. Wel dient er rekening mee gehouden te worden dat een afwijkende verdeling eventueel fiscale consequenties kan hebben.
Hoe zit het met de schulden na de scheiding?
Wanneer je in gemeenschap van goederen gehuwd bent, ben je beiden hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan, maar ook voor de schulden die door één van de partijen voor het huwelijk zijn aangegaan. Wanneer je na 1 januari 2018 in (beperkte) gemeenschap van goederen gehuwd bent, blijven de schulden die voor het huwelijk zijn aangegaan voor de partij die de schulden is aangegaan.
Scheiden kosten
Als je de scheiding regelt via een mediator / scheidingsexpert dan wordt de scheiding buiten de rechtszaal in samenspraak geregeld. Mediation is een kostenbesparende keuze als je het vergelijkt met de kosten van een juridische procedure met advocaten. Hoe lang mediation duurt en wat de kosten zullen zijn is afhankelijk van de zaken die geregeld moeten worden. Ook bestaat er wellicht recht op gesubsidieerde rechtsbijstand / toevoeging. Tijdens een vrijblijvende en gratis afspraak kunnen we inschatten wat jullie willen en kijken welke werkwijze het best passend is bij jullie situatie en welke kosten er bij jullie scheiding komen kijken. Neem gerust contact met ons op.
Wat gebeurt er met de gezamenlijke bankrekeningen na de scheiding?
De tenaamstelling van de gezamenlijke rekeningen mogen na een echtscheiding verdeeld worden zoals partijen dat zelf willen. Eén van beiden kan de gezamenlijke rekening blijven gebruiken. In dat geval moet de ander toestemming geven om als mederekeninghouder verwijderd te worden.