Advocaat of mediator?
Wat is verder het verschil tussen een advocaat en een mediator?
Ze hebben beiden als doel om het geschil op te lossen, maar er zijn grote verschillen tussen advocaten en mediators.
Hieronder treft u een aantal belangrijke verschillen aan:
- Een mediator vertegenwoordigt beide partijen, een advocaat komt op voor de rechten van één van de partijen.
- De mediator is gericht op het snel samenbrengen van de beide partijen, een advocaat is erop gericht om de best mogelijke afspraken te maken voor diegene die de advocaat heeft ingeschakeld.
- Een mediator geeft naast juridische hulp ook emotionele ondersteuning. Tevens zijn al onze mediators ook scheidingsspecialist en helpen zij je ook bij de financiële afwikkeling van de scheiding en geven ze inzicht in wat je straks in je portemonnee hebt.
- De kosten zijn gemiddeld veel lager bij bemiddeling door een mediator.
- De scheiding is sneller geregeld.
Mediation goedkoper dan pro deo advocaat
Soms heeft u recht op subsidie voor een advocaat of mediator: gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging noemen we dat.
Tot een bepaalde inkomens- en vermogensgrens heb je recht op ‘gesubsidieerde rechtsbijstand’. Dit betekent dat de kosten voor rechtsbijstand door een advocaat of mediator worden vergoed door de overheid.
Je moet dus wel een eigen bijdrage betalen afhankelijk van je inkomen en/ of vermogen. Voor elke partner wordt apart gekeken of hij/zij recht heeft op toevoeging (gesubsidieerde rechtshulp).
De kosten van de eenmalige bijdrage zijn bij de mediator € 58,- of € 115,- (2022).
Dit is aanzienlijk goedkoper dan de eenmalige bijdrage bij de (pro deo) advocaat. Als de mediator ingeschreven is bij de Raad voor Rechtsbijstand dan betaal je dus bij de mediator een aanzienlijk lager eenmalig bedrag dan bij de advocaat.
Wanneer je kiest voor mediation
Als je ervoor kiest om de scheiding af te wikkelen middels mediation door ScheidingsWijze[n] dan worden alle afspraken en de te regelen gevolgen vastgelegd in een convenant en/of ouderschapsplan.
Het verzoek tot (echt)scheiding zal vervolgens via onze huisadvocaat worden ingediend bij de rechtbank op gemeenschappelijk verzoek aangevraagd worden. Een dergelijk verzoek kan alleen door een advocaat ingediend worden. Onze huisadvocaat zal daar contact met jullie over onderhouden. Zij/ hij zal het convenant desgewenst met jullie bespreken alvorens het bij de rechtbank ingediend wordt. Vooropgesteld dat je heer en meester bent in je eigen echtscheiding en vrij bent om af te spreken wat jullie willen. Dat is immers ook de kracht van mediation. Een keuze die jullie bewust hebben gemaakt.
inschakelen van een advocaat naast mediation
Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je doet en weet wat je tekent; dat je de consequenties overziet en dus adviseren wij als die wens/ behoefte er is om een derde mee te laten lezen als de stukken opgesteld zijn. Soms heeft iemand het voornemen om dan een eigen advocaat in te schakelen. Graag maken we je attent welke gevolgen het inschakelen van een eigen advocaat voor advies heeft of kan hebben op het mediationtraject.
Allereerst kunnen we je geruststellen dat bijstand van een advocaat (de voortgang van de) mediation niet uitsluit. Cliënten kunnen zich laten adviseren over bepaalde onderwerpen van de scheiding. Het is zelfs zo dat, indien cliënten dat wensen, zij hun advocaten mee kunnen nemen naar een mediationsessie.
Voordelen advocaat
Het voordeel van het inschakelen van een advocaat kan zijn het feit dat hij of zij opgeleid is om afstand te behouden met betrekking tot het rechtsprobleem van de cliënt. Een advocaat die op de hoogte is van wat mediation inhoudt (dat is wel een ‘must’) kan van steun zijn voor de cliënt ingeval deze cliënt betrokken is bij een mediation.
Dat een cliënt zich gedurende het gehele mediationtraject zou laten vertegenwoordigen door zijn of haar raadsman, is echter niet in het belang van de cliënt. Die optie is dan ook uitgesloten.
En het is eveneens verkeerd te denken dat een door u ingeschakelde advocaat op de voorgrond moet treden. Integendeel, de meerwaarde van de adviserende rol van de advocaat ligt elders, zoals blijkt uit voorgaande voorbeelden van voordelen.
Nadelen advocaat
Ervaring leert, dat niet iedere advocaat op de hoogte is van wat mediation daadwerkelijk inhoudt.
Een advocaat is op de eerste plaats opgeleid het belang van zijn eigen cliënt te dienen. Hij of zij zal enkel je eigen belangen behartigen, vaak ten koste van de andere partij, omdat dit nu eenmaal de werkwijze van een advocaat is.
Dit kan heel nuttig zijn ingeval partijen dusdanig gebrouilleerd zijn, dat er van een gezamenlijk verzoek tot (echt)scheiding of mediation geen sprake (meer) kan zijn. ScheidingsWijze[n] wil het echter niet zover laten komen. De mediator van Scheidingswijze heeft genoeg ervaring om partijen op een kundige manier aan de praat te houden met elkaar.
De partijdigheid van de advocaat kan een mediationtraject schaden, indien de andere partij zich benadeelt voelt door het advies van de door u ingeschakelde advocaat, welk advies je zal beïnvloeden in de beslissingen die genomen zullen moeten worden ten aanzien van de te regelen gevolgen van de scheiding.
Het is eeuwig zonde om de goede verstandhouding tussen partijen te schaden door het eenzijdig advies van een advocaat. Geen van de betrokkenen, denk ook aan minderjarige kinderen, is erbij gebaat dat de te regelen gevolgen van de scheiding vertraging oplopen, dat er spanningen ontstaan en in het ergste geval de mediaton op de schop gaat. Dit zal gepaard gaan met verdriet, stress maar ook hogere kosten.
Om terug te komen op het laten bijstaan door een eigen advocaat, berichten wij je dat het wat ons betreft niet noodzakelijk is, maar dat wij het je niet willen onthouden. Een voorwaarde is wel dat de andere cliënt hier mee in kan stemmen en dat de geheimhouding gewaarborgd wordt. We benadrukken dat ScheidingsWijze[n] beide partijen voldoende tijd en ruimte zal geven hun woord te laten doen.
Echter, indien de advocaat u (slechts) ondersteunt tijdens de mediation zich bewust is van wat mediation echt inhoudt, bijv. omdat hij of zij zelf een opleiding tot mediator heeft gevolgd of ervaring heeft met het indienen van scheidingen op gemeenschappelijk verzoek, kan hij of zij wel van meerwaarde zijn.
Kies voor mediation
We hopen u middels bovenstaande voldoende te hebben geïnformeerd danwel geadviseerd om een keuze te maken al dan niet een advocaat in te schakelen.
Met de de familiemediator kun je het geschil buiten de rechtbank oplossen. De mediator is geen light variant van de advocaat maar een ander beroep. Het is overgewaaid uit de Verenigde Staten als alternatieve, eigenstandige methode om conflicten op te lossen. Dit omdat het besef er is dat de traditionele juridische aanpak niet altijd meer toereikend is.
Mediation wint meer en meer aan belang. Door rechters steeds meer aanbevolen als alternatief voor rechtspraak en binnen de overheid ook sterk gepromoot. Dus mediation is bij een relatie- of familiekwestie zeker het overwegen waard.
De familie-mediator (tevens scheidingsexpert) brengt als onafhankelijk bemiddelaar de communicatie (weer) op gang, begeleidt de gesprekken en onderhandelingen en bewaakt het proces. Onze mediators zijn getraind in het begeleiden van onderhandelingen. Hij/zij oordeelt niet, maar helpt bij het vinden van een oplossing.
Onze stevig opgeleide mediators zijn in staat de scheiding, zowel emotioneel te begeleiden. Ook zijn onze mediators op de hoogte met de fiscale, financiële, juridische gevolgen die rondom de scheiding een rol kunnen spelen.
Je staat er niet alleen voor, wij staan voor je klaar.
Wij wijzen je de weg
Wij staan klaar om jullie in deze lastige periode de weg te wijzen. Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.