Ga naar de inhoud

Is een ouderschapsplan verplicht? 

Er is een onderscheid op basis van de juridische relatie tussen de ouders:

  • Gehuwde stellen en geregistreerde partners:
    Wanneer deze ouders uit elkaar gaan en minderjarige kinderen hebben, is het opstellen van een ouderschapsplan wettelijk verplicht.
  • Samenwonende ouders met een samenlevingscontract:
    Ook in deze situatie is een ouderschapsplan verplicht, omdat het samenlevingscontract vaak de basis vormt voor de onderlinge afspraken en het gezag over de kinderen.
  • Samenwonende ouders zonder samenlevingscontract:
    In dit geval is er geen wettelijke verplichting om een ouderschapsplan op te stellen. Wel geldt dat ouders duidelijke afspraken moeten maken over de zorg, opvoeding en verzorging van hun kinderen, maar dit hoeft niet per se in de vorm van een formeel, schriftelijk ouderschapsplan.

Kortom, als er sprake is van een formele juridische relatie (huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract), is een ouderschapsplan verplicht bij een scheiding. Zonder een samenlevingscontract is er die verplichting niet, al wordt het wel sterk aangeraden om duidelijke afspraken te maken.eggen in de vorm van een ouderschapsplan is vooral verplicht of gewenst wanneer de rechter daartoe overgaat in een scheidingsprocedure.