Niet verrekend bij huwelijkse voorwaarden, wat dan?
Wij zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Hierin is opgenomen dat er volledige uitsluiting is van alles, alleen de kosten voor de huishouding worden gedeeld. Aan het einde van ieder jaar zouden we verschil in inkomen etc. moeten verdelen. Dit hebben we alleen nooit gedaan. We gaan nu scheiden. Hoe moeten we verdelen?
De hoofdregel is dat bij scheiding van een huwelijk of geregistreerd partnerschap met huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden, deze afspraken bindend en leidend zijn voor de afwikkeling van de (echt)scheiding.
Zogenaamde verrekenbedingen (jaarlijks of aan het einde van een huwelijk of geregistreerd partnerschap) worden vaak opgenomen. Als is opgenomen en afgesproken dat de partners jaarlijks het verschil in inkomen verrekenen, maar dit vervolgens nooit hebben gedaan dan is het bij scheiding vaak niet meer te achterhalen hoe eigenlijk verdeeld had moeten worden.
In de rechtspraak is dit vaak aan de orde geweest. De grote lijn die hierin naar voren komt is dat partijen in een dergelijke situatie alsnog moeten afrekenen als ware zij in gemeenschap van goederen getrouwd. Met andere woorden, als je dit niet wilt wees je dan bewust wat je afspreekt in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. En zorg er vervolgens voor dat je dan ook de gemaakte afspraken die je samen hebt gemaakt naleeft.
Wil je meer informatie, neem gerust contact op.