Ga naar de inhoud

Wat zijn jouw verplichtingen als ouder voor kinderen onder en boven de 21 jaar?

Als je gaat scheiden, komen er veel vragen op je af. Eén daarvan gaat vaak over de financiële verplichtingen richting kinderen. Want wat moet je als ouder precies regelen? Dit hangt af van de leeftijd van je kind, maar ook van jouw financiële situatie. We leggen het je uit, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Voor minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) ben je als ouder verplicht om de kosten voor hun verzorging en opvoeding te betalen. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor alles wat ze nodig hebben: van kleding en voeding tot school en sport. Als je gaat scheiden, is het belangrijk om samen goede afspraken te maken over deze kosten. Dit doe je meestal in een ouderschapsplan. Bij ScheidingsWijze helpen we je hiermee, zodat alles goed geregeld is en er geen verrassingen ontstaan.

Als je kind 18 wordt, verandert er iets. Je kind is dan officieel volwassen, maar dat betekent niet dat jouw financiële verplichting zomaar stopt. Tot de leeftijd van 21 jaar ben je wettelijk verplicht om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud en studie. Dit heet de onderhoudsplicht voor jongmeerderjarige kinderen. Het mooie is dat jouw kind zijn of haar ‘behoeftigheid’ in deze periode niet hoeft aan te tonen. Of je kind nou werkt of niet, studeert of een tussenjaar neemt, jouw bijdrage blijft verplicht. Dit geeft jongvolwassenen de kans om zich te ontwikkelen en een opleiding af te ronden zonder dat ze meteen volledig op eigen benen moeten staan.

Vanaf de leeftijd van 21 jaar verandert alles. De wet gaat er dan vanuit dat jouw kind financieel zelfstandig is. Dit betekent dat de onderhoudsplicht stopt, tenzij je kind behoeftig is. Behoeftigheid betekent dat je kind door bijzondere omstandigheden – bijvoorbeeld een handicap, ziekte of andere reden – niet in staat is om zelf in zijn of haar levensonderhoud te voorzien.

Voor studerende kinderen kan het een moeilijke overgang zijn als de ouderlijke bijdrage ineens stopt. Hoewel er geen wettelijke verplichting meer is, kiezen veel ouders er vrijwillig voor om hun kinderen ook na hun 21e te ondersteunen, vooral als zij nog studeren. Dit kan een onderwerp zijn waar je tijdens de scheiding afspraken over maakt. Zo voorkom je financiële onzekerheid voor je kind in de toekomst.

In sommige gevallen kan een ouder niet aan alle financiële verplichtingen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij er meerdere kinderen zijn, een ex-partner alimentatie ontvangt of er sprake is van beperkte inkomsten. In zulke gevallen hanteert de wet een duidelijke rangorde: Minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) hebben altijd voorrang. Daarna volgen jongmeerderjarige kinderen (18 tot 21 jaar). Ex-partners en kinderen boven de 21 jaar staan gelijk aan elkaar. Met andere woorden: de behoeften van kinderen jonger dan 21 jaar wegen zwaarder dan die van een ex-partner of een volwassen kind ouder dan 21 jaar. Dit betekent dat je jouw draagkracht in eerste instantie aan minderjarige en jongmeerderjarige kinderen moet besteden.

Bij een scheiding is het verstandig om samen afspraken te maken over de financiële ondersteuning van jullie kinderen. Dit doe je bijvoorbeeld in een ouderschapsplan of in een convenant. Bij ScheidingsWijze zorgen we ervoor dat dit proces soepel verloopt. We maken een helder overzicht van de kosten en begeleiden jullie bij het maken van afspraken. Zo wordt er rekening gehouden met de draagkracht van beide ouders én de behoeften van de kinderen.

Als ouders kun je veel frustraties en misverstanden voorkomen door heldere afspraken te maken. Denk bijvoorbeeld aan het verlengen van de onderhoudsbijdrage voor studerende kinderen boven de 21 jaar. Hoewel dit niet verplicht is, kan het jullie kind helpen om zijn studie af te ronden zonder financiële druk. Je kunt hier vrijwillige afspraken over opnemen in het convenant. Bij ScheidingsWijze denken we met je mee en kijken we verder dan de standaard regels. Onze mediators helpen jullie om afspraken te maken die niet alleen praktisch, maar ook toekomstbestendig zijn.

Heb je vragen over jouw financiële verplichtingen als ouder? Of wil je begeleiding bij het maken van een ouderschapsplan? Onze mediators zorgen ervoor dat jullie scheiding goed geregeld wordt. Neem contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat iedereen, inclusief de kinderen, met een goed gevoel verder kan.