Het regelen van alimentatie is een beladen onderwerp…
In een periode waarin wantrouwen en emoties overheersen, is de behoefte aan de ondersteuning van een onafhankelijke derde groot. Onze mediators/ scheidingsspecialisten kunnen je ondersteunen met alles wat u moet of wilt weten over alimentatie.
Te denken valt aan:
- hoogte alimentatie
- de duur van de alimentatieplicht
- innen van alimentatie
- indexering van de alimentatie
- verschil kinder- en partneralimentatie
- zelf alimentatie bepalen
- alimentatie verzekeren
- sollicitatieplicht
- het wijzigen, vaststellen of beëindigen van alimentatie
Redelijkheid en billijkheid
Als je snapt hoe het zit, hoeft het niet zo moeilijk te zijn.
Onze ervaring is dat als wij samen met ex partners en/of ouders een heldere en eerlijke berekening maken, dat je er dan prima onderling uit kan komen. Veel onrust wordt gecreëerd door angst en onwetendheid. Die zorg nemen we graag weg.
Het uitgangspunt is altijd dat een ieder weer verder kan en dat er ook een toekomst is na de scheiding.
Alimentatie berekening
Uiteraard laten we ook altijd zien wat de alimentatie volgens de tremanorm is. In veel gevallen wijkt die zelfs niet veel af van de zelf berekende kosten/ alimentatie. Dat weet je pas; als je ook gaat kijken hoe jullie situatie, behoefte en wensen daadwerkelijk zijn.
Hoe de hoogte van de kinderalimentatie en/ of partneralimentatie wordt vastgesteld wordt in een persoonlijk gesprek uitgelegd. We zorgen dat jullie allebei inzicht krijgen hoe de alimentatie berekend wordt. Het uitgangspunt bij de alimentatieberekening is, dat er op basis van de beide inkomens, een eerlijke verdeling komt in de kosten van de kinderen en de hoogte van de eventuele partneralimentatie.
Wat wel belangrijk is, is om op te merken dat kinderalimentatie het recht is van een kind en niet die van de ouders.
Kinderalimentatie
Bij een berekening van de kinderalimentatie kijk je allereerst naar wat het inkomen van de ouders was ten tijde van de relatie. Dat bepaalt samen met de leeftijd van de kinderen de behoefte (kinderkosten). Net als ten tijde van de samenleving blijf je ook in de toekomst samen voor je kind of kinderen betalen.
De rato van de kinderkosten is afhankelijk van hoeveel je zorg voor de kinderen hebt en wat je inkomen na de scheiding is. Uiteraard wordt er rekening mee gehouden dat je zelf ook een behoefte hebt (wonen, eten en drinken). Tevens wordt er gekeken naar de hoogte van het kindgebondenbudget, een eventuele nieuwe partner, of er schulden zijn etc. Kortom best een ingewikkeld verhaal en dat lichten we graag toe in een vrijblijvend informatiegesprek. Daarna kunnen we de uitkomst van de bespreking opnemen in het verplichte ouderschapsplan, zodat er in de toekomst geen onduidelijkheid over hoeft te bestaan. Als jullie het ouderschapsplan zelf willen opstellen dan is daar alle ruimte voor. We vinden het prettig als het lukt om dat zelf te doen, in de toekomst zullen jullie het ook zonder ons moeten stellen; gelukkig maar. Wel helpen we graag om de puntjes op de i te zetten.
Ook is het mogelijk om in plaats van kinderalimentatie bijvoorbeeld te kiezen voor een gezamenlijke kinderrekening. Laat het ons gerust weten als je daar meer over wilt weten.
Partneralimentatie
Kinderalimentatie heeft voorrang op partneralimentatie. Bij een echtscheiding waar kinderen bij betrokken zijn, is vaak onvoldoende draagkracht voor partneralimentatie.
Wanneer er wel voldoende draagkracht is en één van jullie heeft behoefte aan partneralimentatie dan wordt met jullie afgesproken op welke wijze het bedrag aan partneralimentatie bepaald wordt. Het bedrag aan partneralimentatie kan door jullie zelf worden vastgesteld of aan de hand van de Tremanormen. Ook hier is het uitgangspunt altijd dat er een eerlijke verdeling van de inkomsten en de lasten wordt afgesproken.
Als er sprake is van het betalen/ ontvangen van partneralimentatie dan worden de voorwaarden met betrekking tot de alimentatie natuurlijk ook besproken. Je kunt dan denken aan;
– Duur van de partneralimentatie;
– Hoogte van de partneralimentatie;
– Wat als de kinderkosten wegvallen, heeft dat dan effect op de partneralimentatie;
– Wanneer wordt er gekort op de partneralimentatie;
– Wat als er meer of minder inkomen is bij de alimentatieplichtige;
– Wat als er meer of minder inkomen is bij degene die de alimentatie ontvangt;
– Hoe vast te leggen dat de alimentatie gerechtigde zich inzet om meer inkomen te genereren;
– Hoe om te gaan met een hogere/ lagere woonlast;
– Wat als 1 van beide partijen gaat samenleven met een andere partij;
– Wanneer stopt de partneralimentatie etc
Zelf alimentatie berekenen?
Als je zelf de alimentatie wilt berekenen, dan kan dat uiteraard ook. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je de berekening alsnog aan ons overdragen. De kosten van een professionele berekening zijn € 39,95.
Een alimentatie berekening uitgevoerd door onze mediators kost € 275,- ex BTW. Je hebt dan ook direct zicht op je NBI (netto Besteedbaar inkomen).
Meer vragen over alimentatie?
Maak gratis en vrijblijvend een kennismakingsafspraak.
Je twijfelt of de te betalen alimentatie hoogte nog redelijk is? Is je eigen situatie of die van uw ex-partner gewijzigd? Via ScheidingsWijze[n] geven we je daar ook graag duidelijkheid over. Lees hier meer over onze Alimentatie APK