Ga naar de inhoud

Familiekwesties bij echtscheiding

Bij een scheiding komen verschillende familiezaken kijken die zowel praktische als emotionele aspecten betreffen. Het is belangrijk om deze zaken goed te regelen voor een eerlijke en werkbare oplossing voor alle betrokkenen. ScheidingsWijze biedt de juiste begeleiding om door dit proces heen te navigeren en de benodigde afspraken te maken.

Scheiding verwerken

ScheidingsWijze heeft oog voor de toekomst. We willen bijdragen aan  levenslust en vertrouwen. Je werkt bij ons aan het doel om weer alleen verder te kunnen rekening houdend met de ander. Pas als je de scheiding een plek kunt geven, elkaar los kunt laten als partners kun je weer verder. 

Lees meer
grijze scheiding informatie - ScheidingsWijze

De grijze scheiding

Een huwelijk is vallen en opstaan. Veroordeel je zelf niet dat het het niet het succes geworden is dat je verwachtte of van je verwacht wordt. Laat je veerkracht zien en dat je ook nu weer kunt vallen en opnieuw op kunt staan.

Lees meer
Huisdieren Scheiding familiezaken

Huisdieren

Wie mag het huisdier hebben na de scheiding? Een dier is wat ons betreft niet iets dat je verdeelt. Net als de zorg die je hebt voor een kind zo heb jij dat ook voor een dier en dat heeft na de scheiding niet op te houden. Wel kijkend met een kritische blik wat het beste is voor jullie huisdier.

Notaris Scheiding Familiezaken - ScheidingsWijze

Notaris

De wereld verandert niet alleen bij scheiden maar ook in notarisland. ScheidingsWijze regelt middels mediation de scheiding. Ieder zijn vak. We zien zelfs dat notarissen nu klanten naar ons verwijzen voor het uit elkaar gaan. Vervolgens werken wij samen -daar waar nodig- met de notaris inzake het op naam zetten van de woning, een (levens)testamenst etc.

Lees meer
Internationaal scheiden Familiezaken - ScheidingsWijze

Internationaal

Als buitenlander kun je in Nederland scheiden. Er zijn wel regels aan verbonden. De hoofdregel is dat er een relatie met Nederland moet zijn. Hoe dat zit? Leggen wij jullie graag uit.

Internationaal

Veelgestelde vragen

Over familiezaken
Onder welke voorwaarden kun je trouwen?

Huwelijkse Voorwaarden

Voor 2018 was het mogelijk om af te wijken van de gemeenschap van goederen. Dit deed je door het maken van ‘Huwelijkse Voorwaarden’.
Deze wetgeving is ook na 2018 niet veranderd en deze mogelijkheid bestaat dus nu nog steeds.
In huwelijkse voorwaarden spreek je met je aanstaande partner af welke bezittingen en schulden jullie willen delen en welke juist buiten de gemeenschap blijven.
Bij een scheiding bekijkt de scheidingsspecialist samen met jullie welke afspraken er in de huwelijkse voorwaarden staan. Wat zijn de financiële en juridische consequenties na de scheiding?  

Gemeenschap van Goederen

Voor 2018 was het zo dat iedereen die ging trouwen zonder verdere afspraken, automatisch in een ‘Gemeenschap van Goederen’ trouwden. Wat houdt dit nu eigenlijk in?
In een ‘Gemeenschap van Goederen’ zijn al jullie bezittingen en schulden gezamenlijk. Jullie hebben juridisch gezien beiden recht op de helft van alle bezittingen. Echter zijn jullie ook beiden voor de helft verantwoordelijk voor alle schulden.
Dit betekent dat bij een scheiding door de scheidingsspecialist een overzicht gemaakt wordt van al jullie bezittingen en schulden en deze 50/50 verdeeld worden na de scheiding.

Beperkte Gemeenschap van Goederen

Sinds 1 januari 2018 is de wetgeving voor huwelijken en geregistreerd partnerschap door de wetgever aangepast. Vanaf deze datum trouw je automatisch in een zogenaamde ‘Beperkte Gemeenschap van Goederen’.
Wat is er met deze wet nu eigenlijk gewijzigd?
• Alle persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk, blijven van jou.
• Alle bezittingen en schulden die jullie tijdens jullie huwelijk krijgen zijn van jullie samen.
Hierop is wel een uitzondering gemaakt door de wetgever. Schenkingen en erfenissen behoren toe aan degene die de schenking of de erfenis ontvangt, tenzij er sprake is van een zogenaamde ‘insluitingsclausule’.

Kan ik toevoeging krijgen als ik voor de scheiding in het buitenland ga wonen?

Voor het verkrijgen van toevoeging wordt in beginsel gekeken naar het (fiscaal jaar-)inkomen en het vermogen van 2 jaar terug. Het rechtsbelang ligt in casu in Nederland en dat is bepalend, niet waar de partij op dit moment woont. Op het moment van aanvraag van een toevoeging / gesubsidieerde mediation worden een aantal checks gedaan. De Raad voor Rechtsbijstand checkt onder andere bij de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) en de belastingdienst. Op het moment dat een aanvraag voor toevoeging wordt ingediend is het goed hier alert op te zijn. Denk aan burgerservice nummer, GBA-adres etc.

Kun je afzien van pensioenverdeling? 

Je kunt afzien van een verdeling van de pensioenen. Wanneer jullie ertoe besluiten af te zien van pensioenverdeling, dient deze afspraak te worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Deze zal vervolgens naar de desbetreffende pensioenuitvoerder gestuurd dienen te worden.   

Wat is een akte van verdeling? 

Wanneer na een echtscheiding één van beide partijen de woning en de daaraan gekoppelde hypotheken overneemt, zal er een akte van verdeling worden opgesteld. Hierin wordt alles geregeld omtrent de gezamenlijke woning en hypotheek. Een akte van verdeling wordt opgesteld door een notaris. Deze zal de akte inschrijven bij het Kadaster. Hierdoor komt de woning op naam van één van beiden te staan. Wanneer de woning verkocht wordt, wordt er geen akte van verdeling opgesteld.