Een zorg minder… of toch niet?
Ik ben 54. De leeftijd waarop je nog midden in het leven staat, maar ook steeds vaker achterom kijkt. Naar wat er was. Wat is gebleven. Wat ontbreekt.
Mijn ouders zijn al meer dan 50 jaar getrouwd. Nuchtere mensen, type ‘niet zeuren maar doen’. Ze hebben verdriet gekend, onder andere het verlies van mijn broertje. Gezondheidsproblemen, natuurlijk. Maar ze redden zich. Samen.
Ik weet niet beter dan dat zij bij elkaar horen. En dat geeft rust. Ook voor mij.
Toch merk ik nu pas echt hoeveel impact ouders op je blijven hebben, ook als je zelf allang volwassen bent. En hoeveel zorgen je je kan maken als zij ouder worden.
Mijn vader – 83 inmiddels – moest deze maand gekeurd worden voor zijn rijbewijs. Hij slaagde glansrijk. De arts bij het CBR kon het niet geloven: zulke goede ogen had hij nog nooit gezien op die leeftijd. Mijn vader vertelde het met een glinstering in zijn blik. Zo’n moment van erkenning. Je kon zien dat hij ervan genoot.
En ik? Ik haalde opgelucht adem. Weer een zorg minder. Want ook al wil ik best rijden, als ondernemer is tijd vaak het eerste wat je tekortkomt. En je ouders hebben liever hun vrijheid dan een lift. Tot het niet anders kan.
Zorgen komen met de jaren – en blijven niet alleen bij jezelf
Mijn schoonmoeder is er slechter aan toe. Ze is alleen. Haar rug laat het vaker afweten dan ze zelf wil toegeven. Ze wil nog alles zelf doen, maar je ziet hoe zwaar het wordt. Dan ben je als dochter – schoon of niet – gewoon aan zet. Even langsgaan. Even helpen. Even een praatje.
Want oud worden is niet alleen een kwestie van fysieke aftakeling. Het is ook afscheid nemen van zelfstandigheid. Van vanzelfsprekendheden. Van grip.
Huishoudelijke hulp… zolang er geen koffie wordt gedronken
Nu krijgt mijn vader een nieuwe knie. Gelukkig is er nog huishoudelijke hulp, maar onlangs werd het aantal uren wéér ingekort – van twee uur naar anderhalf. Omdat de schoonmaakster ook weleens een kop koffie drinkt, of een praatje maakt. Dat zou dan “werktijd” zijn.
Alsof 30 minuten extra per week het systeem opblaast. Alsof het niets uitmaakt dat iemand van 83 met een hernia, chemo achter de rug en een versleten knie de was moet doen als z’n hulp op een slechte dag niet komt. Absurd, toch?
En ondertussen blijven de energieprijzen stijgen, worden de boodschappen duurder, en moet je dochter eerst een app installeren om Formule 1 te kunnen kijken en elke wedstrijd opnieuw deze weer activeren. Laat staan dat je belastingaangifte lukt zonder DigiD-hulp van je dochter.
Een huwelijk als fundament – ook voor de kinderen
Mijn ouders hebben elkaar. Dat is hun kracht. Elkaar aanvullen, opvangen, verder helpen. En dat zie ik: het scheelt voor hen, maar óók voor mij. Want als je ouders samen zijn, kun je als kind op adem blijven komen. Je hoeft niet te verdelen, geen loyaliteitssplitsing, geen dubbele zorg.
Mijn schoonmoeder staat er alleen voor. Al heeft ze gelukkig drie kinderen. Maar dan nóg merk je: het is zwaarder. De zorg verdeelt zich, maar komt ook vaker terug.
Scheiden raakt ook je kinderen. Altijd.
En ik denk dan aan al die mensen die scheiden op latere leeftijd. Die zeggen: “De kinderen zijn volwassen, dus dat scheelt.”
Maar geloof me: het scheelt niet.
Je kinderen blijven je kinderen.
Ook als ze een bedrijf runnen, een eigen gezin hebben, of hun eigen zorgen.
Je blijft zorgen. Blijven voelen. Blijven vangen wat uit elkaar valt.
Want als je ouder wordt, dan word je hoe dan ook afhankelijk.
Van je lichaam. Van je geheugen. Van techniek. Van anderen.
En als je dan gescheiden bent, word je nóg afhankelijker van je kinderen.
Want je kunt niet alles alleen. En hoe zelfstandig je ook bent, uiteindelijk komt de vraag tóch: “Kun je even helpen?”
En dan helpt het als kinderen niet hoeven kiezen. Niet tussen papa of mama. Niet tussen oud zeer of verse plicht.
Er is geen goede leeftijd voor een scheiding
Ik zie het nu ik zelf ouder ben: er is geen goede leeftijd om te scheiden als je kinderen hebt. Kleine kinderen zijn kwetsbaar. Maar volwassen kinderen zijn dat ook – alleen hebben ze geleerd hun emoties minder zichtbaar te maken.
Maar ze voelen alles. Die leegte aan tafel. Dat telefoontje dat niet meer samen komt. Die ouder die alleen achterblijft. De herinneringen die anders verteld worden.
En de zorg die verdubbelt.
Kinderen blijven kinderen. Altijd.
Oud worden is een opgave.
Oud worden na een scheiding, zonder elkaar, is nog veel ingewikkelder.
Dus scheiden? Doe het als het moet. Maar doe het zorgvuldig. Met oog voor wie er allemaal geraakt worden. Ook als ze al lang het huis uit zijn.
Kinderen blijven kinderen.
Altijd.
Plaats een reactie: