Preventie
Voorkomen is altijd nog beter dan genezen.
Bij ScheidingsWijze[n] zetten we ons in om de toename van (vecht)scheidingen te voorkomen. Met een scheidingspercentage van ruim 40% en meer dan 33.000 echtscheidingen per jaar, raken veel kinderen en ouders betrokken bij complexe situaties. Scheidingen hebben niet alleen emotionele, maar ook financiële gevolgen die vaak niet worden overzien. Dit kan leiden tot spijt achteraf en hoge maatschappelijke kosten.
Het aantal eenoudergezinnen, co-oudergezinnen, en stiefgezinnen blijft groeien. Onderzoek wijst uit dat kinderen van gescheiden ouders tweemaal zoveel problemen ervaren als kinderen uit intacte gezinnen. Bovendien is de kans op een scheiding groter als een of beide partners zelf uit een scheidingsgezin komen. Dit maakt het cruciaal om preventie serieus te nemen, vooral voor aanstaande ouders.
Wat doet ScheidingsWijze preventief?
Bij ScheidingsWijze helpen we (vecht)scheidingen te voorkomen of soepel te laten verlopen door voorlichting, begeleiding en advies. We richten ons niet alleen op de juridische aspecten, maar ook op de psychosociale en financiële gevolgen van een relatie/ scheiding. Problemen ontstaan vaak in de aanloop naar en tijdens een scheiding, waarbij stress en onzekerheid voor alle betrokkenen hoog oplopen. Onze preventieve aanpak voorkomt veel van deze problemen.
Onze familiemediators, die ook scheidingsspecialisten en coaches zijn, hebben diverse achtergronden: van mediators en financieel adviseurs tot hypotheekadviseurs, kindercoaches, en juristen. Dit brede netwerk zorgt ervoor dat wij onze cliënten vanuit meerdere invalshoeken kunnen ondersteunen. Alles draait om het minimaliseren van schade en het bieden van een goede nieuwe start voor beide partijen en hun kinderen.
Concrete Preventieve Acties van ScheidingsWijze
- Huwelijksherstel (relatietherapie): Begeleiding bij het herstellen van relaties om een scheiding te voorkomen.
- Ouderschapsbelofte: Ondersteuning voor aanstaande en jonge ouders bij het maken van afspraken over hun rol als ouder.
- Begeleiding bij onvermijdelijke scheiding: Advies en hulp bij het opstellen van een ruzieproof ouderschapsplan.
- Kinderen een stem geven: Via een Kindbehartiger of andere betrokken professionals.
- Stiefgezinsvorming: Ondersteuning bij het samenstellen van een nieuw gezin.
- Alimentatie APK: Controle en optimalisatie van bestaande alimentatieafspraken.
- Coaching & mediation voor, tijdens en na de scheiding: Om conflicten te verminderen en samenwerking te bevorderen.
Korte trajecten, heldere werkwijze
Onze werkwijze is erop gericht om trajecten kort en effectief te houden, met een helder prijsbeleid. Of het nu gaat om mediation, coaching, of het volledig regelen van een scheiding, wij bieden altijd de ondersteuning die nodig is. Dankzij ons landelijk opererende netwerk zijn de lijnen kort en de drempels laag.
Toegankelijke rechtsbijstand
Kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan betaal je slechts een eigen eenmalige bijdrage van € 65,- of € 121,-. Dit maakt mediation niet alleen toegankelijk, maar ook betaalbaarder dan een juridische procedure met advocaten.
Resultaatgerichte aanpak
Met onze brede expertise, betrokkenheid en samenwerking met diverse professionals, streven we ernaar om op preventief vlak veel te bereiken. Onze aanpak zorgt ervoor dat mensen sterker uit een scheiding komen, beter met elkaar als ouders samenwerken, sneller hun leven op orde hebben en financieel stabieler zijn.

Relatietherapie
Weet je niet meer wat je voelt en denkt en hoe dat eigenlijk komt? Heb je geen zin in relatietherapie maar twijfel je of je relatie te slecht is om te blijven of te goed om te stoppen? Wellicht is er een andere oplossing voor jullie relatieproblemen dan uit elkaar gaan.

Ouderverstoting
Scheiden is een beslissing die ingrijpt op je leven. Het is nog ingrijpender als je dan je kind ‘verliest’.

Stiefplan
Als je van de roze wolk afvalt merk je dat het nieuwe gezin niet voor iedereen het geluk brengt dat je verwacht of wellicht zoekt.
Sterker nog 60% van de nieuwe gezinnen redt het niet. Met de juiste begeleiding of voorbereiding wordt de kans van slagen groter.

Ouderschapsbelofte
Wat beloof jij aan je kind of kinderen als je uit elkaar gaat? Je blijft toch immer samen ouders.
Waarom dan niet samen op papier zetten wat je jullie kind wilt beloven/ gunt.

Schipaanpak
De SCHIP-aanpak is dé methode voor relaties in slecht weer. Ook als het te laat is.

Scheiden zonder schade
Een initiatief van de overheid dat werkt aan een nieuwe manier van hulp bij scheiden.
Het programma wil conflicten en een juridische strijd voorkomen.

Deelgeschillenrechter
De deelgeschillenrechter is een proef/ pilot om laagdrempelig en snel een deel van het geschil op te lossen.
Voorwaarde om binnen twee weken bij de rechter terecht te kunnen is dat je in de beginfase van de scheiding zit en bijvoorbeeld met elkaar in onderhandeling bent bij een MfN mediator.
Veelgestelde vragen
Over preventie
Heeft relatietherapie zin?
Relatietherapie is zinvol wanneer je er allebei achter staat en je ook bereid bent om naar jezelf te kijken en de confrontatie met jezelf aan te gaan. Dit laatste is moeilijk, omdat wij in de eerste instantie geneigd zijn om de oorzaak van onder andere conflicten bij de ander te zoeken en vaak ons eigen gedrag hierin niet zien. Tijdens relatietherapie leer je meer van de ander, maar ook meer van jezelf te begrijpen. Je leert beiden om je beter te uiten, waardoor je elkaar beter snapt. Wanneer je beiden openstaat voor relatietherapie en er voor wilt gaan, en niet alleen je gelijk probeert te halen, kan relatietherapie wonderen verrichten.
Bij ScheidingsWijze hebben we goede ervaringen met de RelatieReboot. Binnen 8 weken helderheid over scheiden of blijven.
Wat houdt relatietherapie in?
Relatietherapie is een vorm van therapie welke wordt ingezet op het moment dat er sprake is van relatieproblemen. Samen met een therapeut wordt in kaart gebracht hoe de negatieve patronen binnen de relatie eruit zien. Ook wordt gekeken naar wanneer deze zijn ontstaan. Op die manier is het de bedoeling dat er meer ruimte ontstaat voor het verwerken van de problemen in de relatie en er weer meer ruimte komt voor de dieperliggende emoties, waardoor de communicatie weer rustig en open kan verlopen.
Wat is een stiefplan coach?
Een Stiefplan-coach is gecertificeerd en gespecialiseerd in het begeleiden van ouders, stiefouders en kinderen in samengestelde gezinnen.
Het vormen van een nieuw gezin is niet eenvoudig. Dat blijkt wel uit het hoge aantal tweede echtscheidingen van 60 %. Een tweede scheiding is voor kinderen erg zwaar en heeft dan ook veel invloed op hun welzijn en schoolprestaties. Gelukkig hoeven tweede huwelijken steeds minder te mislukken. Uit de praktijk is gebleken dat met goede informatie vooraf of tijdens het tweede huwelijk er veel problemen voorkomen kunnen worden. Een samengesteld gezin heeft immers haar eigen kenmerken en als je deze kent is het samenvoegen van twee gezinnen een stuk gemakkelijker. De Stiefplan-coach benoemt samen met ouder en stiefouder de kenmerken van het nieuwe gezin, de valkuilen en de mogelijkheden. Er wordt– indien gewenst- ingegaan op onderliggende vragen.
Hier kunt u meer informatie vinden over een stiefplan. Of bel direct voor een afspraak.
Wat betekent een scheiding voor een kind?
Uit onderzoek blijkt dat een scheiding verschillende gevolgen kan hebben voor het kind van gescheiden ouders. Verschillende gevolgen kunnen opspelen: psychische problemen, sociale problemen, problemen binnen de familiale sfeer of juist op sociaal gebied. De verschillende gevolgen zijn afhankelijk van het soort scheiding en de leeftijd van het kind. Wanneer gesproken wordt over het soort scheiding wordt bedoeld of het een conflict scheiding is waar het kind mee te maken heeft, of dat er weinig tot geen conflict is tijdens de scheiding. Een complexe scheiding is een echtscheiding waarbij er dusdanig veel conflict is dat men elkaars belangen, maar ook die van het kind uit het oog verliezen.
Het kind heeft recht op een relatie met beide ouders. Om problemen te voorkomen, is het verplicht gesteld om een ouderschapsplan op te stellen wanneer er minderjarigen kinderen zijn.
Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden hoe cruciaal de belangen van het kind zijn. De juiste begeleiding tijdens de scheiding is hierbij ook van belang. Wanneer er kindgesprekken gevoerd worden kunnen al signalen opgepikt worden. Kies daarom voor de juiste begeleiding.
Wat zijn de voordelen van mediation?
Er zijn veel voordelen van mediation bij een scheiding. Allereerst behouden jullie zelf de regie over de afspraken die gemaakt dienen te worden en leggen jullie zelf de basis voor duurzame oplossingen. Dit zorgt ervoor dat de kans op conflicten beperkt blijft. Ook gaat een scheiding middels een mediationtraject doorgaans sneller en is goedkoper dan een procedure bij de Rechtbank.