Ga naar de inhoud

Preventie

Voorkomen is altijd nog beter dan genezen.

ScheidingsWijze[n] levert graag haar bijdrage aan het voorkomen en stoppen van de toename van (vecht)scheidingen.

Door het toenemende aantal scheidingen ( circa 33.000 echtscheidingen per jaar, ruim 40% van de huwelijken) ondervinden kinderen problemen door de scheiding van hun ouders. De partijen konden de gevolgen van de scheiding niet goed overzien en hebben achteraf vaak spijt. Daarnaast kost het de samenleving veel geld. Ook realiseren mensen zich vaak niet hoezeer zij er door een scheiding financieel op achteruitgaan.

Het aantal eenoudergezinnen, co-oudergezinnen en stiefgezinnen neemt toe. Kinderen van gescheiden ouders hebben ongeveer dubbel zoveel problemen als kinderen uit intacte gezinnen, zowel op korte als op lange termijn. Jonge ouders die zelf gescheiden ouders hebben, gaan veel vaker uit elkaar dan jonge ouders uit intacte gezinnen. Internationaal onderzoek laat zien dat de scheidingskans verdubbelt als één van de partners gescheiden ouders heeft en zelfs verdrievoudigt als beide partners uit scheidingsgezinnen komen (Spruijt & Kormos, 2014). De verwachting is dat bijna de helft van de jonge aanstaande ouders weer gaat scheiden. Ook scheidingen van ouders met kinderen onder de vier jaar zullen toenemen en dan hebben we het nog niet eens over partijen die uit elkaar gaan na een samenleving.

Veel scheidingen verlopen niet vlekkeloos, wij zien het als onze taak om mensen in ieder geval goed te informeren, een realistisch beeld te geven en te ondersteunen bij alles rondom een scheiding.

Wat kan ScheidingsWijze(n) concreet betekenen?

Preventie door middel van voorlichting, advisering en begeleiding in samenwerking met ons netwerk kan veel problemen voorkomen of verzachten. Problemen ontstaan in aanloop, tijdens en na een echtscheiding op diverse levensgebieden. Daarbij valt te denken aan financiële problemen (werk, alimentatie, hypotheken), en psychosociale problematiek bij zowel de volwassenen als de kinderen (burn-out, depressies, eenzaamheid, rouwverwerking). Ouders realiseren zich vaak niet dat door hun problemen ook het kind in de knel kan komen.

Door onze expertise en jarenlange ervaring op het gebied van het goed regelen van echtscheidingen. Daarbij niet alleen sec het zakelijk en wettelijk afhandelen van de echtscheiding, maar ook  met alle aanpalende zaken, zoals de zorg rondom de kinderen, het inzicht geven in financiële zaken en consequenties, hulp en ondersteuning bieden/ de weg wijzen (doorverwijzen) bij rouwverwerking, woonaangelegenheden, werk etc.

De familiemediators die allen ook scheidingsspecialist en vaak ook coach/ trainer zijn en aangesloten zijn bij het netwerk van ScheidingsWijze[n] hebben verschillende achtergronden, naast levenservaring is er kennis van zaken van álle levensgebieden. Het is een gemêleerd gezelschap en hierdoor een krachtige combinatie.

Welke achtergronden zijn er? Mediators, financieel adviseurs, hypotheekadviseurs, advocaten, notarissen, coaches, kindercoaches, re-integratie werk, trainer van mensen met beperkingen en psychiatrische achtergrond en makelaars.

Alle begeleiding, hulp en ondersteuning is gericht op zowel het goed afwikkelen van de echtscheiding met zo min mogelijk (emotionele en zakelijke) schade voor alle betrokken partijen, als wel het kunnen maken van een goede nieuwe start en het voorkomen van onnodige stress en conflicten.

Preventie

  1. Hulp bij Huwelijksherstel
  2. Begeleiding van aanstaande en jonge ouders met hulp van de ouderschapsbelofte
  3. Begeleiding en advisering als een scheiding niet te vermijden is
  4. Het maken van een Ruzieproof ouderschapsplan
  5. De kinderen een stem geven (bijvoorbeeld via een Kindbehartiger)
  6. Het bieden van ondersteuning bij de vorming van een stiefgezin
  7. Alimentatie APK
  8. Coaching & mediation voor, tijdens en na de scheiding

Als ondernemers zijn we resultaatgericht en realistisch. We houden trajecten kort, we zijn betrokken en laten je zelf de regie houden.

Doordat de leden van ScheidingsWijze[n] zijn verenigd in een landelijk en regionaal opererend netwerk zijn de lijnen kort, de drempels laag, de werkwijze en prijzen helder en de kwaliteit gegarandeerd.

De mensen die te maken hebben met een echtscheiding hoeven maar door 1 ‘ voordeur’ en worden waar nodig doorverwezen en verder geholpen. Veel stress en onzekerheid word daarmee uit handen genomen.

Wij werken met toevoeging/ gesubsidieerde rechtsbijstand. Als partijen daarvoor in aanmerking komen dan betalen zij slechts een eenmalige eigen bijdrage van € 56,- of € 112,- voor het compleet regelen van de scheiding. Dit kan ook ingezet worden als er conflicten zijn en ter voorkoming van erger. Wist je dat de bijdrage voor mediation veel lager is dan de bijdrage voor een advocaat?

Wij zijn er van overtuigd dat onze manier van kijken, onze kennis en expertise en het samenwerken met betrokken professionals van verschillende disciplines, er voor zorgt dat we op het gebied van preventie veel bereiken:
Mensen hebben weer geloof in elkaar als partners en/of als ouders, hebben na hun echtscheiding hun leven sneller op orde, voelen zich sterker, kunnen beter aan het werk blijven, of vinden makkelijker weer een baan, hebben zicht op hun financiële situatie en de zorg om, met en rondom de kinderen is beter geregeld.

Relatietherapie - ScheidingsWijze

Relatietherapie

Weet je niet meer wat je voelt en denkt en hoe dat eigenlijk komt? Heb je geen zin in relatietherapie maar twijfel je of je relatie te slecht is om te blijven of te goed om te stoppen? Wellicht is er een andere oplossing voor jullie relatieproblemen dan uit elkaar gaan.

Lees meer
Ouderverstoting - ScheidingsWijze

Ouderverstoting

Scheiden is een beslissing die ingrijpt op je leven. Het is nog ingrijpender als je dan je kind ‘verliest’.

lees meer
Stiefplan - ScheidingsWijze

Stiefplan

Als je van de roze wolk afvalt merk je dat het nieuwe gezin niet voor iedereen het geluk brengt dat je verwacht of wellicht zoekt.

Sterker nog 60% van de nieuwe gezinnen redt het niet. Met de juiste begeleiding of voorbereiding wordt de kans van slagen groter.

 

Lees meer
Ouderschapsbelofte ScheidingsWijze

Ouderschapsbelofte

Wat beloof jij aan je kind of kinderen als je uit elkaar gaat? Je blijft toch immer samen ouders.

Waarom dan niet samen op papier zetten wat je jullie kind wilt beloven/ gunt.

Lees meer
schipaanpak - ScheidingsWijze

Schipaanpak

De SCHIP-aanpak is dé methode voor relaties in slecht weer. Ook als het te laat is.

Lees meer
scheiden zonder schade Informatie

Scheiden zonder schade

Een initiatief van de overheid dat werkt aan een nieuwe manier van hulp bij scheiden.

Het programma wil conflicten en een juridische strijd voorkomen.

Lees meer
Deelgeschillenrechter - ScheidingsWijze

Deelgeschillenrechter

De deelgeschillenrechter is een proef/ pilot om laagdrempelig en snel een deel van het geschil op te lossen.

Voorwaarde om binnen twee weken bij de rechter terecht te kunnen is dat je in de beginfase van de scheiding zit en bijvoorbeeld met elkaar in onderhandeling bent bij een MfN mediator.

Veelgestelde vragen

Over preventie
Heeft relatietherapie zin? 

Relatietherapie is zinvol wanneer je er allebei achter staat en je ook bereid bent om naar jezelf te kijken en de confrontatie met jezelf aan te gaan. Dit laatste is moeilijk, omdat wij in de eerste instantie geneigd zijn om de oorzaak van onder andere conflicten bij de ander te zoeken en vaak ons eigen gedrag hierin niet zien. Tijdens relatietherapie leer je meer van de ander, maar ook meer van jezelf te begrijpen. Je leert beiden om je beter te uiten, waardoor je elkaar beter snapt. Wanneer je beiden openstaat voor relatietherapie en er voor wilt gaan, en niet alleen je gelijk probeert te halen, kan relatietherapie wonderen verrichten.  

Wat houdt relatietherapie in? 

Relatietherapie is een vorm van therapie welke wordt ingezet op het moment dat er sprake is van relatieproblemen. Samen met een therapeut wordt in kaart gebracht hoe de negatieve patronen binnen de relatie eruit zien en wanneer deze zijn ontstaan. Op die manier is het de bedoeling dat er meer ruimte ontstaat voor het verwerken van de problemen in de relatie en er weer meer ruimte komt voor de dieperliggende emoties, waardoor de communicatie weer rustig en open kan verlopen.  

Wat is een stiefplan coach?

Een Stiefplan-coach is gecertificeerd en gespecialiseerd in het begeleiden van ouders, stiefouders en kinderen in samengestelde gezinnen.

Het vormen van een nieuw gezin is niet eenvoudig.

Dat blijkt wel uit het hoge aantal tweede echtscheidingen van 60 %. Een tweede scheiding is voor kinderen erg zwaar en heeft dan ook veel invloed op hun welzijn en schoolprestaties. Gelukkig hoeven tweede huwelijken steeds minder te mislukken. Uit de praktijk is gebleken dat met goede informatie vooraf of tijdens het tweede huwelijk er veel problemen voorkomen kunnen worden. Een samengesteld gezin heeft immers haar eigen kenmerken en als je deze kent is het samenvoegen van twee gezinnen een stuk gemakkelijker.

Vanuit mijn werk als mediator/ scheidingsspecialist en als stiefplan-coach breng ik samen met ouder en stiefouder het nieuwe gezin in beeld:

Wie horen er allemaal bij het nieuwe gezin? De eigen ouder van het kind en de stiefouder natuurlijk, en de broertjes en zusjes. Ook de stiefbroertjes en zusjes en de grootouders en stiefgrootouders. Maar ook de andere ouder, die in het andere gezin woont waar het kind ook regelmatig woont, hoort bij het nieuwe gezinssysteem. Met de andere ouder – de ex-partner- moet veel overlegd worden. En hoe fijn is het niet voor kinderen als dit in goede harmonie kan.

De Stiefplan-coach benoemt samen met ouder en stiefouder de kenmerken van het nieuwe gezin, de valkuilen en de mogelijkheden. Er wordt– indien gewenst- ingegaan op onderliggende vragen.

En samen met de ouder en stiefouder worden afspraken gemaakt over belangrijke vragen als:

  • Wie is hoofdopvoeder en wie is meeopvoeder?
  • Hoe ga je om met de andere ouder?
  • Wie gaat er naar het tien minutengesprek op school?
  • Hoe ga je om met verschillende opvoedstijlen?

En zo nog veel meer vragen waar ouders middenin zitten en waar een Stiefplan-Coach een nieuw licht op kan werpen.

Behoefte aan een stiefplan?

Hier kunt u meer informatie vinden over een stiefplan. Of bel direct voor een afspraak.

Wijzigingen kindregelingen

De kindregelingen worden aangepast:

Van de 11 regelingen voor een huishouden met een kind, blijven er in 2015 nog 4 over.

Regelingen voor uw kind worden of afgeschaft, of samengevoegd of verlaagd.

Welke 11 kindregelingen zijn in 2014 van toepassing?

1. De kinderbijslag

2. Het kindgebonden budget

3. De kinderopvangtoeslag

4. Een aanvulling op een sociaal-minimum uitkering voor alleenstaande ouders

5. De Tegemoetkoming onderwijs- en schoolkosten WTOS

6. De Tegemoetkoming ouders thuiswonende gehandicapte kinderen TOG

7. De alleenstaande ouderkorting

8. De aanvullende alleenstaande ouderkorting

9. De inkomensafhankelijke combinatiekorting

10. De aftrek levensonderhoud kinderen tot 21 jaar

11. De ouderschapsverlofkorting

Nog maar 4 regelingen in 2015

1. De kinderbijslag

2. Het kindgebonden budget

3. De inkomensafhankelijke combinatiekorting

4. De kinderopvangtoeslag

De combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag blijven zoals voorheen.

Sommige regelingen verdwijnen, worden aangepast of gaan op in andere regelingen.

Veranderingen kindgebonden budget:

Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderen tot 18 jaar. De wet is per 1 januari 2015 op de volgende punten gewijzigd:

Alleenstaande ouders krijgen extra kindgebonden budget. Iedere alleenstaande ouder (die in aanmerking komt voor het kindgebonden budget), werkend of niet werkend, ontvangt een kop van € 2.800,- in het kindgebonden budget.
De aanvulling voor alleenstaande ouders met een minimumuitkering en de fiscale heffingskorting voor alleenstaande ouders verdwijnen. Voor alleenstaande ouders in de bijstand komt een overgangsregeling tot 1 januari 2016.
Het budget van de tegemoetkoming in de onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS) voor kinderen jonger dan 17 jaar gaat per 1 januari 2015 op in het kindgebonden budget. Het bedrag voor alle kinderen van 16 en 17 jaar gaat omhoog.
De inkomensgrens van het kindgebonden budget omlaag. Hierdoor krijgen mensen met een inkomen boven de grens minder tegemoetkoming.
De bedragen voor het 1e en 2e kind gaan per 1 januari 2015 omhoog.
Hoe de alleenstaande ouder kop van € 2.800,- wordt verwerkt in de berekeningen van de kinderalimentatie is nog niet bekend.

De afbouwgrens van het kindgebonden budget wordt in 2015 verlaagd naar € 19.767,-.

Veranderingen kinderbijslag

De hoogte van de kinderbijslag wordt pas per 1 januari 2016 aangepast en zal in 2014 en 2015 dus ongewijzigd blijven
Vanaf 1 juli 2014 gelden geen aanvullende voorwaarden meer voor kinderen van 16 en 17 jaar met een “startkwalificatie”
Voor uitwonende kinderen tot 16 jaar vervalt de toets op hun inkomen
De tegemoetkoming voor ouders met een thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG) gaat per 1 januari 2015 op in de kinderbijslag

Veranderingen belastingregels

Per 1 januari 2015 worden de (aanvullende) alleenstaande ouderkorting en ouderschapsverlofkorting afgeschaft.

Dit geldt ook voor de aftrek voor het levensonderhoud van de kinderen jonger dan 21 jaar (hier komt niets voor in de plaats).

Meer informatie? Lees ook Alimentatie APK