Ga naar de inhoud

Scheiden zonder schade

Zo’n 16.000 kinderen hebben ernstige last van de scheiding van hun ouders.

Ze hebben moeite op school, emotionele stress, vertonen meer crimineel gedrag en krijgen vaker problemen in toekomstige relaties.

André Rouvoet is voorzitter van het Platform Scheiden zonder Schade. Op 22 februari 2018 presenteerde hij aan Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, en aan Hugo de Jonge, minister van VWS de actie-agenda ‘Scheiden… en de kinderen dan?’ (zie ook: ‘Het kan en moet beter bij scheidingen, omwille van het kind’ (22 februari 2018 symposium – Rijksoverheid.nl).

In de actie-agenda staan concrete actielijnen en oplossingsrichtingen om schade bij kinderen als gevolg van een scheiding te voorkomen. Zo pleit Rouvoet voor een steunfiguur voor het kind, een scheidingsloket bij de gemeente en een alternatieve scheidingsprocedure bij de rechter.

Kamerbrief over Uitvoeringsprogramma Scheiden zonder schade

De ministers Dekker (Rechtsbescherming) en De Jonge (VWS) informeren de Tweede Kamer over het uitvoeringsprogramma Scheiden zonder schade. Dit bevat acties om schade bij kinderen als gevolg van (huwelijks)scheidingen van ouders te voorkomen.

ScheidingsWijze & scheiden zonder schade

Alles heeft natuurlijk tot doel om te voorkomen dat kinderen schade oplopen door de scheiding van hun ouders. Er wordt gestart met 45 acties. Natuurlijk dragen wij graag ons steentje bij aan dit programma en zien we het als onze taak om mensen die gaan scheiden goed te informeren, een realistisch beeld te geven en te ondersteunen bij alles rondom een scheiding.

Wat kan ScheidingsWijze concreet betekenen?

Preventie door middel van voorlichting, advisering en begeleiding in samenwerking met ons netwerk kan veel problemen voorkomen of verzachten. Problemen ontstaan in aanloop, tijdens en na een echtscheiding op diverse levensgebieden. Daarbij valt te denken aan financiële problemen (werk, alimentatie, hypotheken), en psychosociale problematiek bij zowel de volwassenen als de kinderen (burn-out, depressies, eenzaamheid, rouwverwerking). Ouders realiseren zich vaak niet dat door hun problemen ook het kind in de knel kan komen.

Door onze expertise en jarenlange ervaring op het gebied van het goed regelen van echtscheidingen. Daarbij niet alleen sec het zakelijk en wettelijk afhandelen van de echtscheiding, maar ook  met alle aanpalende zaken, zoals de zorg rondom de kinderen, het inzicht geven in financiële zaken en consequenties, hulp en ondersteuning bieden/ de weg wijzen (doorverwijzen) bij rouwverwerking, woonaangelegenheden, werk etc.

De familiemediators die allen ook scheidingsspecialist en vaak ook coach/ trainer zijn en aangesloten zijn bij het netwerk van ScheidingsWijze hebben verschillende achtergronden, naast levenservaring is er kennis van zaken van álle levensgebieden. Het is een gemêleerd gezelschap en hierdoor een krachtige combinatie.

Welke achtergronden zijn er? Mediators, financieel adviseurs, hypotheekadviseurs, advocaten, notarissen, coaches, kindercoaches, re-integratie werk, trainer van mensen met beperkingen en psychiatrische achtergrond en makelaars.

Alle begeleiding, hulp en ondersteuning is gericht op zowel het goed afwikkelen van de echtscheiding met zo min mogelijk (emotionele en zakelijke) schade voor alle betrokken partijen, als wel het kunnen maken van een goede nieuwe start en het voorkomen van onnodige stress en conflicten.

Scheiden zonder schade middels mediation

De mensen die te maken hebben met een echtscheiding hoeven maar door 1 ‘ voordeur’ en worden waar nodig doorverwezen en verder geholpen. Veel stress en onzekerheid word daarmee uit handen genomen.

Wij werken met toevoeging/ gesubsidieerde rechtsbijstand. Als partijen daarvoor in aanmerking komen dan betalen zij slechts een eenmalige eigen bijdrage van € 58,- of € 115,-(2022) voor het compleet regelen van de scheiding. Dit kan ook ingezet worden als er conflicten zijn en ter voorkoming van erger. Wist je dat de bijdrage voor mediation veel lager is dan de bijdrage voor een advocaat?

Wij zijn er van overtuigd dat onze manier van kijken, onze kennis en expertise en het samenwerken met betrokken professionals van verschillende disciplines, er voor zorgt dat we op het gebied van preventie veel bereiken:
Mensen hebben weer geloof in elkaar als partners en/of als ouders, hebben na hun echtscheiding hun leven sneller op orde, voelen zich sterker, kunnen beter aan het werk blijven, of vinden makkelijker weer een baan, hebben zicht op hun financiële situatie en de zorg om, met en rondom de kinderen is beter geregeld.

Boekshop opbrengst voor kindercoach

Wat doen wij o.a. om de schade voor kinderen te beperken?

De opbrengst –die we ontvangen van de verkoop van de boeken– gaat naar kinderen waarvan de ouders gaan scheiden. We zien het als onze taak om bij te dragen om het beter te regelen voor kinderen. De stem van het kind is daarbij een belangrijk onderdeel. Ouders hebben niet altijd de middelen om daarvoor een kindercoach in te schakelen. Met de opbrengsten betalen we indien nodig deze kosten zodat kinderen professionele hulp kunnen krijgen bij het verwerken van de scheiding. 

Stand van zaken

Op 1 juli 2019 is de voortgangsrapportage Scheiden zonder Schade (SzS) aangeboden aan de Tweede Kamer.

Het Programma SzS richt zich op het voorkomen van de schade bij kinderen als gevolg van de scheiding van hun ouders en voert de acties uit de Agenda “Scheiden… en de kinderen dan?” van André Rouvoet uit.

Deze acties hebben tot doel ouders, kinderen en professionals te ondersteunen bij een scheiding. Zo worden een scheidingsloket, een nieuwe procedure voor de rechter en de figuur van een gezinsvertegenwoordiger ontwikkeld en getest in de regio’s Den Haag en Oost-Brabant. Dit najaar verwacht men dat de prototypes gereed zijn voor de testfase en dat in het najaar van 2020 de eerste resultaten beschikbaar komen.

De betrokken organisaties en instellingen die in het Platform SzS vertegenwoordigd zijn, werken hard aan het verbeteren van de aanpak van scheidingszaken. Zo werken de rechtspraak, de gemeenten, de Raad voor de Kinderbescherming en hulpverleningsinstellingen samen aan een betere afstemming tussen zorg en recht. In een groot aantal arrondissementen zijn afspraken met de gemeenten gemaakt over de hulp waarnaar de rechter ouders kan verwijzen die in een complexe scheiding zijn verwikkeld. Ook is de rechtspraak voortvarend bezig om overal in het land te komen tot een regierechter voor alle echtscheidingszaken volgens het principe ‘één echtscheiding, één rechter’. Een groot aantal rechtbanken en gerechtshoven werkt inmiddels op deze wijze. Gemeenten richten nu al een scheidingsloket in. In de regiolabs, waarin geëxperimenteerd zal worden met een nieuw scheidingsloket en een nieuwe scheidingsprocedure, komen deze initiatieven ook samen.

Omgang na scheiding

Uitgangspunt is dat een kind ook na een scheiding beide ouders moet kunnen blijven zien.

Platformbijeenkomst van april 2019 hebben de WODC-onderzoekers hun bevindingen en aanbevelingen gepresenteerd. De motie-Westerveld van 15 mei 2019 verzocht de regering om op korte termijn concrete oplossingen voor het probleem van ‘ouderverstoting’ te laten uitwerken door een onafhankelijke onderzoekscommissie in samenwerking met ervaringsdeskundigen.

Ter uitvoering van deze motie wordt een expertteam ingericht. Het bestaat uit Platformleden en onafhankelijke deskundigen en wetenschappers, in samenwerking met ervaringsdeskundigen. De voorzitter is mr. C.A.R.M. (Cees) van Leuven, raadsheer in het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch. Het expertteam zal vóór 1 juli 2020 oplossingsrichtingen presenteren, met specifieke aandacht voor:

  • de methodieken om signalen van ouderverstoting adequaat in kaart te brengen voor de verschillende (juridische en gedragswetenschappelijke) professionals;
  • de benodigde kennis (en de lacunes daarin) bij de betrokken professionals en een plan om de lacunes te dichten;
  • de interventies om tijdig en effectief in te kunnen grijpen.

Villa Pinedo

Speciale aandacht is er in de brief aan de Kamer voor de stichting Villa Pinedo die sinds de decentralisatie van het jeugdstelsel moeite om met alle afzonderlijke gemeenten contracten te sluiten en is daardoor in financiële problemen gekomen. I

Pilot ouderschapsplan

En de proef bij de rechtbank Overijssel om kinderen beter te betrekken bij het ouderschapsplan is na één jaar beëindigd op 1 mei 2019.

Lees hier het volledige rapport: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/07/01/tk-voortgangsrapportage-scheiden-zonder-schade

Voortgang deel 2 scheiden zonder schade

De eerste Voortgangsrapportage van het Programma Scheiden zonder Schade is naar de Tweede Kamer gestuurd (juli 2020).

Eindrapport stavast gemeente

Gemeenten zijn gevraagd om een vragenlijst in te vullen over hun ondersteuningsaanbod, knelpunten en behoeften op het gebied van relatie- en scheidingsproblematiek. Dit onderzoek maakt inzichtelijk waar gemeenten staan in hun aanpak van complexe scheidingen.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2021/04/02/eindrapport-stand-van-zaken-gemeenten-scheiden-zonder-schade

Regiolabs en pilots scheiden zonder schade

Scheiden zonder Schade werkt aan een nieuwe aanpak. In de praktijk wordt getest wat werkt: welke hulp heeft een gezin in een (complexe) scheiding nodig? Dat gebeurt in 2 Regiolabs (in de arrondissementen Den Haag en Oost-Brabant).

Deskundigen in de Regiolabs voeren gesprekken met scheidende ouders en hun hulpverleners. Op basis daarvan doen de deskundigen voorstellen over een mogelijke aanpak van (complexe) scheidingen. Die voorstellen worden direct in de praktijk getest via pilots (proeven).

De Regiolabs bestaan uit vertegenwoordigers van:

  • de rechtbank;
  • advocatuur;
  • de Raad voor de Kinderbescherming;
  • door de overheid gefinancierde instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering (gecertificeerde instellingen);
  • het ministerie en gemeenten (inclusief lokaal team).

Nieuwe scheidingsaanpak

De voorstellen zijn gericht op kinderen, ouders en professionals:

  • Inzet van een gezinsvertegenwoordiger/casushouder
  • Procedure gezamenlijke toegang ouders
  • Contactverlies tussen ouder en kind voorkomen
  • Digitaal Plein en Digitaal Maatje

Gratis informatiegesprek

Meer weten? Vraag direct een informatiegesprek aan.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.