Partner
Als je uit elkaar gaat, staat de wereld op zijn kop. Of jij of je partner nu de beslissing genomen hebt om uit elkaar te gaan, dan raak je toch wel even de kluts kwijt, is de grond onder je voeten even verdwenen.
ScheidingsWijze biedt alles om de scheiding waar nodig vlot maar zorgvuldig samen te regelen.
Antwoorden, duidelijkheid, weten waar je aan toe bent, maken dat je weer verder kan of dat nu samen is of dat je uiteindelijk toch besluit om uit elkaar te gaan. En natuurlijk heeft het tijd nodig om te weten wat je wil, ga niet over één nacht ijs.
Als je toch uit elkaar gaat, MOET je ook rekening houden met het feit dat de ander nog niet zo ver is , nog moet wennen aan het idee of zelfs al verder is dan jij in het scheidingsproces.
Twijfels
“Als je je eigen weg gaat, kan niemand je inhalen.”
Is het echt nodig om te scheiden? Of volstaat het om te investeren in de relatie?
Je hoeft het niet alleen te doen, vraag om hulp. Onze mediators zijn meesters in de communicatie, maar we hebben ook diverse hulplijnen die je verder kunnen adviseren hoe nu verder.
Aanleiding
Om elkaar te verstaan, heb je al je zintuigen nodig.
ScheidingsWijze luistert naar jullie. Wat maakt dat je elkaar niet meer begrijpt?
De scheidingsmelding
Er is niets mis met jou. Je bent goed zoals je bent.
Een scheidingsmelding is altijd onaangenaam. De ander wil niet meer met jou verder. Besef dat het voor de ander ook een tijd lang aarzelen was en een groeiende angst gaf om de scheidingsmelding te doen.
Neem onze uitgestoken hand aan, we kijken samen welke methode voor jullie het beste werkt (als je allebei zover bent).
Uit elkaar
Waarom zou je bang zijn om uit elkaar te gaan? Verandering is de enige zekerheid. Sterker nog als je niet verandert sta je stil.
Een bestaan zonder verandering is niet mogelijk. Natuurlijk begrijpen we dat je onzeker kunt zijn over wat je te wachten staat. Daarom ondersteunen we jullie om zo snel mogelijk heldereid te krijgen over wonen, werken, financiën, kinderen etc. Als je weet waar je aan toe bent, kun je weer verder.
Veelgestelde vragen
Over je partner
Hoe vertel ik het mijn partner
Het vertellen aan je partner dat je wilt gaan scheiden, is voor veel mensen één van de moeilijkste momenten in het leven. Bovendien moet er, naast de eigen emoties, rekening gehouden worden met de emoties van je partner. Voor veel mensen is dit een reden om de scheidingsmelding zo lang mogelijk uit te stellen. De pijn, zeker bij een onverwachte scheidingsmelding, kan niet verzacht worden. Wel kan degene die wil scheiden een aantal voorwaarden scheppen, waardoor de communicatie tussen de beide partners niet voorgoed verstoord wordt en waardoor de partners tijdens en na het scheidingsproces met elkaar kunnen blijven overleggen.
Heeft relatietherapie zin?
Relatietherapie is zinvol wanneer je er allebei achter staat en je ook bereid bent om naar jezelf te kijken en de confrontatie met jezelf aan te gaan. Dit laatste is moeilijk, omdat wij in de eerste instantie geneigd zijn om de oorzaak van onder andere conflicten bij de ander te zoeken en vaak ons eigen gedrag hierin niet zien. Tijdens relatietherapie leer je meer van de ander, maar ook meer van jezelf te begrijpen. Je leert beiden om je beter te uiten, waardoor je elkaar beter snapt. Wanneer je beiden openstaat voor relatietherapie en er voor wilt gaan, en niet alleen je gelijk probeert te halen, kan relatietherapie wonderen verrichten.
Moet alles gelijk worden verdeeld bij een scheiding?
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan dan geldt in beginsel de hoofdregel dat al het vermogen en alle schulden gelijk worden gedeeld. Ieder heeft recht op de helft en is verantwoordelijk voor de helft.
Dit geldt voor het totaal, met andere woorden onder aan de streep heeft ieder recht op de helft.
50/50
Hoe de verschillende vermogensbestanddelen en schulden onderling zijn verdeeld is niet van belang, als het totaal wat ieder krijgt toebedeeld maar gelijk is. Als je het samen eens bent mag je hier overigens best van afwijken en een andere verdeling afspreken als je gaat scheiden. Hieraan zijn vaak wel fiscale consequenties verbonden. Laat je daarover goed informeren om vervelende verrassingen te voorkomen.
Voorwaarden
Als je onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, partnerschapsvoorwaarden hebt opgesteld of een samenlevingsovereenkomst hebt gesloten, dan gelden de afspraken die daarin zijn opgenomen. Meestal zijn er afspraken vastgelegd over verdeling van inkomen en vermogen en de verdeling van kosten van de huishouding.
De afspraken die zijn afgesproken en vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of de samenlevingsovereenkomst zijn dus bindend en leidend bij (echt)scheiding. Ook hier geldt dat je in onderling overleg best mag afwijken van de afspraken die jullie eerder hebben vastgelegd. Laat je goed informeren wat de consequenties dan (mogelijk) zijn.
Wil je meer informatie, neem gerust contact op.
Heb ik recht op omgang met mijn kind na een scheiding?
Ouderlijk gezag en zorgregeling of omgangsregeling
Hebben u en uw ex-partner gezamenlijk ouderlijk gezag? Dan maakt u samen afspraken in een zorgregeling. Daarin staat hoe u de zorg- en opvoedtaken verdeelt.
Heeft 1 ouder geen gezag (meer)? Dan houdt deze ouder wel recht op omgang en recht op informatie over het kind. De afspraken hierover legt u samen vast in een omgangsregeling.
Er zijn geen standaardafspraken. U bepaalt zelf wanneer, hoe vaak en hoelang de niet-verzorgende ouder de kinderen ziet. De afspraken uit een zorgregeling of omgangsregeling komen in het ouderschapsplan.
Ex-partner komt afspraken niet na
Komt uw ex-partner de zorgregeling of omgangsregeling niet na? Dan kunt u proberen dit samen op te lossen of de hulp van een mediator in te schakelen.
Het uiterste middel is een kort geding voeren bij de rechter. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. De rechter kan onder andere een boete opleggen voor iedere dag dat uw ex-partner de regeling niet nakomt.
Ontzegging omgangsrecht
Er zijn situaties waarin het beter is voor een kind als het (tijdelijk) geen omgang heeft met de andere ouder. Bijvoorbeeld als de ouder het kind mishandelt of seksueel misbruikt. Heeft 1 ouder het ouderlijk gezag? Dan kan de rechter de ouder zonder gezag de omgang met de kinderen ontzeggen. De ouder met gezag kan hierom vragen. Als beide ouders gezag hebben, kan de rechter het contact tussen 1 ouder en het kind tijdelijk ontzeggen.
Bron: Rijksoverheid