Onder welke voorwaarden kun je trouwen?
Huwelijkse Voorwaarden
Voor 2018 was het mogelijk om af te wijken van de gemeenschap van goederen. Dit deed je door het maken van ‘Huwelijkse Voorwaarden’.
Deze wetgeving is ook na 2018 niet veranderd en deze mogelijkheid bestaat dus nu nog steeds.
In huwelijkse voorwaarden spreek je met je aanstaande partner af welke bezittingen en schulden jullie willen delen en welke juist buiten de gemeenschap blijven.
Bij een scheiding bekijkt de scheidingsspecialist samen met jullie welke afspraken er in de huwelijkse voorwaarden staan. Wat zijn de financiële en juridische consequenties na de scheiding?
Gemeenschap van Goederen
Voor 2018 was het zo dat iedereen die ging trouwen zonder verdere afspraken, automatisch in een ‘Gemeenschap van Goederen’ trouwden. Wat houdt dit nu eigenlijk in?
In een ‘Gemeenschap van Goederen’ zijn al jullie bezittingen en schulden gezamenlijk. Jullie hebben juridisch gezien beiden recht op de helft van alle bezittingen. Echter zijn jullie ook beiden voor de helft verantwoordelijk voor alle schulden.
Dit betekent dat bij een scheiding door de scheidingsspecialist een overzicht gemaakt wordt van al jullie bezittingen en schulden en deze 50/50 verdeeld worden na de scheiding.
Beperkte Gemeenschap van Goederen
Sinds 1 januari 2018 is de wetgeving voor huwelijken en geregistreerd partnerschap door de wetgever aangepast. Vanaf deze datum trouw je automatisch in een zogenaamde ‘Beperkte Gemeenschap van Goederen’.
Wat is er met deze wet nu eigenlijk gewijzigd?
• Alle persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk, blijven van jou.
• Alle bezittingen en schulden die jullie tijdens jullie huwelijk krijgen zijn van jullie samen.
Hierop is wel een uitzondering gemaakt door de wetgever. Schenkingen en erfenissen behoren toe aan degene die de schenking of de erfenis ontvangt, tenzij er sprake is van een zogenaamde ‘insluitingsclausule’.